tiistai 20. tammikuuta 2015

Kehitysavun valkoiset elefantit

Suomi käyttää kehitysapuun noin 1,2 miljardia vuodessa. Ulkoasiainneuvos Matti Kääriäisen mukaan suuri osa avusta on mennyt hukkaan. Monista hankkeista ei ole jäänyt jäljelle yhtään mitään.

Kääriäinen toteaa, että suurien, jopa 15-20 vuotta kestäneiden hankkeiden todellista vaikutusta ei ole jälkikäteen arvioitu ollenkaan. 

Ystäväni oli mukana Afrikassa kehitysaputyössä, mutta hän jätti työn kesken ja tuli takaisin Suomeen. Hän ei kestänyt paikallista korruptiota. Suurin osa avusta valui pääkaupungin rikkaiden hallintovirkamiesten taskuihin. Vain pieni osa suunnattiin oikeisiin kohteisiin.

Ennen kuin voimme auttaa muita, omat asiat on laitettava kuntoon. Nykyinen kehitysapupolitiikkamme on vastuutonta rahan syytämistä.

Kehitysavun väärinkäytökset on estettävä. Parhaiten se käy siten, että emme käytä välikäsiä ollenkaan. Toiminnan on pysyttävä pääosin suomalaisten omissa käsissä. Toinen vaihtoehto on käyttää luotettavia järjestöjä.

Suomen pitäisi määritellä kehitysavulle kaksi päämäärää: demokraattisen kehityksen edistäminen ja eriarvoisuuden vähentäminen.

Paras ase molempien päämäärien toteuttamiseen on tyttöjen koulutus. Tytöistä tulee äitejä, kehitysmaissa naisilla on päävastuu lasten kasvattamisessa.

Perussuomalaiset ovat olleet oikeassa vaatiessaan kehitysapurahojen vähentämistä. Rahoilla on käyttöä kotimaassakin.

Vähentämisen lisäksi tärkeää on oikeaoppinen kohdentaminen. Pienen maan ei kannata roiskia rahojaan ympäri maailmaa, vaan keskittyä korkeintaan pariin-kolmeen kohteeseen kerrallaan. Silloin kehitysapurahoista saadaan irti paras mahdollinen hyöty.

Lisäkehitysapurahaa saadaan Perussuomalaisten esittämällä mallilla. Kansalaiset voisivat lahjoittaa veroilmoituksen täytön yhteydessä haluamansa summan kehitysapurahastoon. 

Voi olla, että esittämällämme tavalla kehitysapurahojen määrä voisi jopa nousta nykyisestä. Kansan kukkaro on antoisa, kun antaminen on vapaaehtoista.

Kannattaa painaa alla olevaa linkkiä ja lukea Ylen uutinen kokonaan.


20.1. Yle 


Suuria epäonnistuneita kehitysyhteistyöhankkeita kutsutaan valkoisiksi elefanteiksi.
Suomen valkoisiin elefantteihin kuuluu Dar es Salaamin satamaan 1970-luvulla uponneet, Savonlinnan telakalla rakennetut kalastustroolarit.

– Veden alta pilkottavat mastot ehdin itsekin nähdä, kertoi ulkoasiainneuvos Matti Kääriäinen Yle Radio Suomen Ajantasassa.

Kääriäinen luettelee lisää kehitysavun epäonnistumisia: Sambian teiden varsilla lojuvat Sisujen raadot, Kafubun saha joka paloi taivaan tuuliin, traktoritehdas joka ei toiminut, lääketehdas joka ei toiminut.

– Mutta olennaisempaa kuin esimerkit, on se, että itse konsepti ei toimi, Kääriäinen toteaa.

2 kommenttia:

  1. "Oikea oppinen kohdentaminen" = Suomi = oman maan hyvinvoinnin turvaaminen, vanhushuolto, koulutus, rikollisuuden torjunta, syrjäytymisen torjunta.
    Joku voi pitää tätä populistisena kärjistyksenä (pitäköön) mutta kehitysapuun menee valtion budjetista yli 500 miljoonaa vuodessa (plus hallintokulut). Summalla saisi viisi lastensairaalaa vuodessa, 25 lastensairaalaa viidessä vuodessa! Yksikin olisi riittänyt.
    Mutta siihen ei riittänyt valtion eikä Helsingin budjetti, vaan porvarisrouvat keräsivät kyseenalaisissa "hyväntekeväisyys"gaaloissaan murusia sairaalalle, joka olisi pitänyt heti ja suoraan kustantaa tietenkin kokonaan verovaroista.
    Ei olisi budjetti siihen kaatunut.
    Paradoksi on, että noitakin työllä hankkittua verorahoja Suomi toimittaa maihin, joilla on kylläkin omasta budjetistaan varaa ja halua maksaa nykyaikaisinta aseistusta maansa armeijalle muttei perusinfraa maansa köyhyyden torjumiseksi.
    Hölmöläisen hommaa, ja sitä nimitetään jopa eettiseksi velvollisuudeksi.

    Afrikan maiden on aika lopulta itsenäistyä oikeasti ja jättää Euroopan ja USA:n raha-automaatin lypsäminen. Kiinalaiset, Afrikkaan siirtyneet maanviljely-yritykset, ovat todistaneet että ko. maanosa kasvaa kohisten tuottavaa viljaa yms. kunhan tekee töitä, tekee sen oikein eikä pelkää yrittämistä.
    Katastrofien, sotien jne. uhreja ja kriiseistä toipuvia maita ja kansoja pitää tietenkin auttaa. Mutta ei maita, joilla on olemassa ihan riittävät resurssit vastata oman kansalaistensa elämästä. Näitä projekteja on seuraavan hallituksen karsittava rajusti.

    t. pölhöpopulisti (tai ei)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Summalla saisi viisi lastensairaalaa vuodessa, 25 lastensairaalaa viidessä vuodessa!"

      Hätkähdyttävää! Vertauksesi on osuva.

      Ensin on laitettava omat asiat kuntoon ennen kuin voi auttaa muita. Rahan syytämiselle ulkomaille on saatava loppu.

      Poista